15.05.2015

sakin ol/ calm down

Bir zamanlar "güzel yazı yazma" dersleri vardı hatırlıyor musunuz? Yazmak dediğimiz şeyin aslında harfleri çizmek olduğunun farkında mısınız? Elinize bir büyüteç alıp bu yazıyı okuduğunuz ekrana baksanız aslında her harfin tanımlı geometrik şekillerden oluştuğunu göreceksiniz. Yani "yazıyı yazmak" yerine "yazıyı çizmek" daha doğru bir tanım. Kuşkusuz dünyadaki insan sayısı kadar farklı el yazısı mevcut. Ama her insanın sadece bir tür el yazısı olabileceği fikri yanlış. Çizim yapmak öğrenilebilen bir beceridir. O zaman düzgün harf çizmeyi/ boyamayı içeren "güzel yazı yazma" becerisini de edinebiliriz.
İnternette bu konuyla ilgili kılavuzlar, videolar bulmak mümkün. Ben bir süredir Alisa Burke'ün blogunda yayınladığı, Megan Wells'in hazırladığı seriyi takip ediyorum. Arada da bazı şeyleri denemeye çalışıyorum. Kelimeler çok güçlü görsel ögeler olabilir. Ama harflerin de tek başlarına söz söyleme güçleri var bence. 
---------------
Once upon a time there were calligraphy lessons. Do you remember? Are you aware that writing is actually drawing letters? If you grabbed a magnifier to check this computer screen now, you would see that each letter is actually defined by certain geometric shapes. Thus "writing texts" is actually "drawing texts". Sure, there are as many types of handwriting as the number of human beings. But it is wrong to think that each person can only have one type of handwriting. Drawing is a learnable skill. Thus we can also gain the skill of nice lettering, which includes drawing/ painting decent letters.
There are tutorials and videos on this subject on the internet. Recently, i have been following  Alisa Burke's blog, featuring a series by Megan Wells. And sometimes i try to apply some of the techniques. Words may be powerful visual elements. But in my opinion letters also have the power to tell a story on their own.

 sakin ol: akrilik üzerine dolmakalem/ calm down: pen on acrylic paint

Konuyla ilgili başka bir kılavuz/ online atölye de Tammy Garcia'nın Daisy Yellow blogunda. "Kelimelerini Çiz" adıyla egzersizler paylaşıyor. Tammy'nin yöntemleri kolay, kısa ve eğlenceli. Denemeye değer.
-----------
Another tutorial/ online workshop is on Tammy Garcia's Daisy Yellow blog. She shares exercises with the name "Draw Your Words". Her techniques are easy, short and fun. Worth trying.

atölye: akrilik üzerine pigment mürekkep ve dolmakalem/ workshop: pigment ink & pen on acrylic

14 yorum:

  1. I am doing the draw your words challenge think it will take me the whole year to do though feel so slow.
    Happy PPF
    Sandy :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slow and steady wins the race :) I think Tammy's exercises are really fun. Happy PPF.

      Sil
  2. Gorgeous font...love them! Wish I was that talented!

    Hugs Giggles

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giggles, thank you very much. I think you can do it, it just takes a little practice.

      Sil
  3. Very very nice fonts. These pages look complete just with the writing on them.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Erika. I want to do more of these "text only" art journal pages.

      Sil
  4. Writing is drawing letters ~ so true! And beautiful too!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Rose. Drawing letters finally dawned on me :)

      Sil
  5. Biz, Öğretmen Okulu'nda resim dersi içinde "Güzel yazı teknikleri"ni öğrenmiştik. Kesik uçla ve çini mürekkebi ile çalışmalar yapardık.Yazı çizimlerin de boyamalar gibi başarılı. Başarılı çalışmalar dilerim.Hülya Başağaç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu yaparken aklıma senin kesik uçlu kalemlerle yaptığın yazılar geldi annecim. Bende normal dolmakalem vardı. Bir de kesik uçla denemek lazım.

      Sil
  6. Harflerin de tek başlarına güçleri var diyorsun haaa,bunu düşündüm...İlgiyle izliyorum seni ...Kelimeleri çizmek tuttum bunu...harikasın canım

    YanıtlaSil

Merhaba. Zaman ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için önemli :)
----------------
Hello. Thank you for making the time to share your ideas. Your comments are important for me :)