25.07.2014

mimar ne işe yarar?

Julia King, nam-ı diğer "lazımlık-kız", bu yılın kadın mimarı seçildi. Belki de ilk defa mimari üretimi alt yapıları kapsayan bir adaya bu ödül verildi. Toplumsal eylem için umut vaad etmesi sebebiyle. (King, Hindistan'da Delhi varoşlarındaki gecekondular için kanalizasyon sistemleri tasarlıyor ve oradaki sivil toplum kuruluşları ile birlikte yapımlarını sağlıyor) Soru çok basit: Zaten yapı üretimini çok iyi bilen ve bunu kendi başına başaran, kenti oluşturan bir toplumda mimarlık gerekli midir? Mimarlık nedir?
"Mimarlığın bir sanat biçimi olduğu fikri hala geçerli ama yavaş yavaş bu da değişiyor. Bence genel anlamda mesleğimiz biz mimarların aslında gereksiz olduğunu anlamış durumda - gerçekte mimarlar dünya üzerindeki yapılı çevrenin sadece %2sinin üretimine katılıyorlar."
Dünya üzerindeki şiddetin oluşumunda mimarların da çok payı var. Kendimizi görünür kılmak için yarattığımız ve tükettiğimiz çevreler uzun vadede atom bombasından daha etkili ve geniş çaplı oldu. Mimarın vicdanı diye bir şey var mı? Mimar ne işe yarar?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba. Zaman ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için önemli :)
----------------
Hello. Thank you for making the time to share your ideas. Your comments are important for me :)