19.02.2015

52 haftada baskı yapmak/ 52 weeks of printmaking

Kimi insanlar için yeni yıl planları yapmak Aralık ayında gerçekleşen bir eylemdir. Kimi insanlar için de yeni yılın geldiğini ve zamanın hızla geçtiğini anlamak Şubat ayını bulur. Ben o ikinci gruba dahilim. 2015 için yapmak istediğim birkaç proje var. Bunlardan ilki kumaş üzerine baskı yapmak. Şubat ayında her gün bir desen üzerinde çalışırken* bu fikir oluştu. Kağıt üzerinde yaptığım denemeleri kumaşa da aktarabilirim diye düşündüm. Günlük sanat egzersizlerini bütün bir yıla yaymam mümkün değil. Ama haftada bir yapılacak bir projenin üstesinden gelebilirim sanırım. Aslında bu projeyi geçen yıl oluşturan ve 52 hafta boyunca uygulayan kişi Jen Hewett. Hewett mesai saatleri içinde bir halkla ilişkiler uzmanı. Mesai saatleri dışında ise bir baskı sanatçısı. İpek ekran, linol ya da lastik malzeme kullanarak kağıt ve kumaş üzerine baskı yapıyor. Tabii ki tasarımları kendisine ait. Blogunda projesini okuyunca ben de benzer bir şey yapabilir miyim diye izin istemek üzere ona yazdım. Kabul etti. Projenin başlangıç noktası aynı ama ben ek kurallar da koydum. İşte benim projemin kuralları:

1. Bu proje için yeni kumaş almak yok. Evde bulunan pamuklu kumaşları kullanacağım: Eski kılıflar, çarşaflar, giysiler ya da başka dikiş projelerinden artan yeni kumaşlar.

2. Baskı yaptığım kumaşların hepsiyle bir şeyler dikilecek. Çanta, kılıf gibi küçük projeler ya da giysi gibi daha karmaşık projeler. Zamanım ve sabrıma bağlı.

3. Baskıda kullanacağım damgayı da geri dönüşümlü malzemeden üreteceğim. Evde halen bulunan eski lastik panoyu parçalamakla / oymakla meşgulüm. Ama kağıt ya da kumaş üzerinde bir iz yapmak için kullanılabilecek çok şey var. Şişe kapakları, makaralar, kutular, oluklu mukavva ya da dokulu herhangi bir yüzey, kabarcıklı poşetler, farklı kalınlıklarda ip ve halatlar, kağıt havlu ruloları ilk aklıma gelenler. Doğrudan fırça ve boya ile de denemeler olabilir.

4. Baskı için akrilik boya kullanacağım. Çünkü evde akrilik boyalarım var ve kağıt üzerinde deneme yapıyorum zaten. Akrilik boya su bazlı, kuruduğunda suya dayanıklı hale geliyor, kumaşı da sertleştiriyor. Dolayısıyla giysiler için çok uygun değil. Ama akrilik boyaya eklenince kumaş boyası gibi yumuşamasını sağlayan bir karışım var (fabric medium ya da textile medium diye satılıyor). Bunu deneyeceğim. Fırsatım olursa doğal boyalarla da deneme yapabilirim. Bir de poster boyası diye satılan boyalar var. Büyük şişelerde gördüm.

Blogumu kaç kişi okuyor hiçbir fikrim yok. Ama projeye katılmak isteyen olur mu acaba? Ben her pazartesi yaptıklarımı burada paylaşacağım. Katılmak isteyenler de linklerini yorumlar bölümüne yazabilirler. 

Ben sanatla ilgili hiçbir şeyin uzmanı değilim. Sadece sonsuz merakım ve denemek için isteğim var. Başarısız olmak umurumda değil. Hataların mükemmel projelerden daha çok şey öğrettiğine inanıyorum. Hayatta başıma iyi ya da kötü ne geldiyse "denemeden bilemezsin" dediğim içindir:) Bu yüzden pahalı malzemeler yerine elimde olanlarla yetiniyorum, evdeki çöpü bile kullanıyorum. Böylece çalışmamın özgünlüğünden de emin oluyorum. 

Projenin başlangıcı şerefine bugün gidip akrilik boya (120 MLsi 4 TL), kumaş/ tekstil medium (59MLsi 1 TL) ve fırça aldım. Eve gelince fırçalara bakarken üzerinde "keep smiling (gülümsemeye devam et)" yazdığını gördüm. Bundan iyi başlangıç olur mu :)

* Bu sanat egzersizini öneren kişi de Julie Fei-Fan Balzer. Julie Balzer bana göre oldukça yetenekli ve çalışkan bir sanatçı. Yaptığı herşeyi paylaşan, nasıl yaptığını anlatan ve hayata olumlu yaklaşımıyla herkesi sanat yapmaya çağıran süper bir kadın. Bloguna bakmak ilham için yeterli. Alisa Burke ve Tammy Garcia da benzer tutumları ile bana cesaret veren diğer iki kişi.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

For some people making new year plans happens in December. While for some, realizing the coming of new year and how fast time flies only occurs in February. I am in this second group. I have a couple of projects that i want to do in 2015. The first one of these is printing on fabric. I had this idea while i was working on a pattern everyday* in February. I thought i could transfer my paper experiments to fabric, too. It is not possible to maintain daily prompts all through the year for me. But i guess i can manage a weekly project. Actually it was Jen Hewett who formed and did the project through 52 weeks last year. Hewett is in public relations business through regular work hours. Outside regular work hours she is an artist who does silk screen, linoleum or foam prints on fabric and paper. Of course she designs the patterns herself. When i have read her project on her blog i e-mailed to ask for her permission to do a similar project. And she said yes. Though the initial start is the same i have put some extra rules for myself. Here they are: 

1. No fabric buying for this project. I will use the cotton fabrics at home: Old pillow cases, bed sheets/ linens, clothes or leftover new fabric from other sewing projects. 

2. I will sew something with all my printed fabrics. Small projects like bags or pillow cases or more complicated ones like garments Depends on my time and patience.

3. I will produce my stamps from recycled materials. At the moment i am busy with cutting/ carving the unused foam board at home. But there are so many things which can be used for mark making on fabric or paper. Bottle caps, spools, boxes, corrugated cardboard or any textured surface, bubble wrap, strings and ropes of different thicknesses, paper towel rolls etc are the first on my mind. I may try using the brushes directly, too.

4. I will use acrylic paint for printing. Because i have them at home and i am experimenting on paper anyway. Acrylics are water based, they become waterproof when dry and stiffen the fabric. Thus, they are not suitable for fabrics which will become garments. But there is this medium (textile/ fabric medium) that turns acrylic paint into fabric paint by making it softer. I will try this. If i may i will give a try to natural dyes, too. And then there is this poster paint in big bottles.

I have no idea how many people read my blog. But maybe there might be people who would like to join. I will share my results here every monday. Those of you interested may post your links in the comment section.

I am not a specialist in anything art related. I just have a never ending curiosity and will to try. I don't care about failure. I believe mistakes teach more than perfect projects. Whatever happened to me good or bad in life is because i say "you never know if you do not try" :) That is why i try with what i have on hand instead of buying expensive materials, i use even my "garbage" at home. Besides, that is how i know my work is genuine. 

So in honour of the start of the project i bought acrylic paint (1,5 dollar for 120 ML), fabric/ textile medium (0,5 dolar for 59ML) and brushes today. At home i looked at the brushes and saw that it is written "keep smiling" on them. Could not start any better right :)

* It was Julie Fei-Fan Balzer who proposed this art prompt. In my opinion, Julie Balzer is a very talented and hardworking artist. She is a super woman who shares all she does, tells how she does and invites everyone to make art with her positive personality. Checking her blog is enough for inspiration.  Alisa Burke and Tammy Garcia are also two other women who encourage me in a similar way.

4 yorum:

  1. ben varım 52 hafta kısmına söz verebilir miyim? bilmiyorum zira devamlılığı olan işlerde hiş başarılı değilim ve istikrarlı bir duruşum yok. ama kumaş boyamaya ben varım, kendi desenlerini, kendi kumaşklarını yapmaya varım bu durumda bize başarılar o zaman.
    blogda bu projeyi sizin yazınızı referans göstererek yayınlayayım mı?
    bu gün bir arkadaşımı arayıp bende olmayan sarı akrilik boya istemek gelmişti sabah aklıma meğerse boş değilmiş bu içsel istek :)

    YanıtlaSil
  2. Gonca Hanım günaydın. İstediğiniz gibi yayınlayın çok sevinirim. Beni kumaşlarla tanıştıran kişilerden biri sizsiniz. Beraber oynayalım bakalım neler çıkacak :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Özge Hanım.
    Sevgili Gonca sayesinde haberim oldu. Ben de katılmak isterim. Sanırım bu pazartesiyi kaçırdım. Ama haftaya ilk deneyimimle katılmak isterim. Sevgilerle...
    www.neclasolen.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Necla Hanım hoşgeldiniz. Hep beraber oynayalım, deneyelim. Eminim çok güzel olacak :)

      Sil

Merhaba. Zaman ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için önemli :)
----------------
Hello. Thank you for making the time to share your ideas. Your comments are important for me :)