11.03.2015

52 haftada baskı yapmak 3. Hafta / 52 weeks of printmaking Week 3

Gerçekten maceranın 3. haftasından merhaba :) Geç kaldım, hiç olmamasından iyidir deyip başlayayım. Bu hafta daha önce kağıt üzerinde denediğim bir sayfayı çalışacaktım.
-----------------------
A real hello from the third week of the adventure :) I am late, let's just say better late than never and start. I was planning to adapt a previous page on fabric this week.


Bu arkadaşlar hayatlarına beyaz keten bir pantolonun kısaltılmış paçaları olarak başladılar.
-----------
These guys started their lives as the shortened hems of white linen pants.


Boyanıp bir dikdörtgen haline geldiler. (22 x 30 cm)
-------
They have been painted and cut to a rectangle.(22 x 30 cm)

Sonra üzerlerine kendi kestiğim şablonu koyup desenleri boyadım. Balinanın eskiz kağıdına bir kopyasını almıştım. Kumaştaki desenleri öyle hizaladım.
------
Then i have put  the homemade stencil on top and painted the pattern.I have copied the whale on sketch paper. I have aligned the patterns regarding that.


Ayna tersini almayı unuttuğum için damgayı tam ters yönde oymuş bulundum. Aslında biraz oydum biraz havya ile ısıtarak biçimlendirdim.
----------
As i have forgot to take the mirror image my stamp was reversed. I have carved some parts and heated some parts with iron solder.

 Damga aşamaları. Düzgün görünüyor değil mi?
--------------
Stamp stages. Looks fine, right?


Ama kumaşa akrilik boya ile baskı yaparken neredeyse hiç geçmedi. Keten kumaşın dokusu yüzünden mi  yoksa yüzeyi kaplayan önceki akrilik boya tabakası yüzünden mi bilmiyorum. Sonuç olarak tüm çizimin üzerinden gittim ve ince fırçayla boyadım. 
------------------
But printing on fabric the stamp almost did not appear. I do not know whether it was because of the linen fabric or already painted previous coat of acrylic. I had to go over the whole drawing with a brush.


Pergelle (kurşunkalem ucu ile) daireleri çizdim. Siyah akrilik boya ve iki farklı kalınlıkta fırça ile üzerinden gittim. Yazıyı da önce kurşunkalemle yazıp üzerinden ince fırçayla geçtim. Balinanın göbeğindeki bant dairelerin merkezi. Aynı noktadan birden çok daire çizince merkezdeki delik büyüyor. Onu kontrol altında tutmak için küçük bir önlem.
Yazının bulunduğu daireyi çok ince tutmak istedim. O yüzden boyayla çizmek yerine iplikle teğelledim.
------
I drew circles with compass (with pencil tip). I went over the circles with black acrylic paint and two different brushes. I wrote "trace of the ocean" with pencil first. Then outlined it with black paint and fine brush. The tape in the tummy of the whale is the center of the circles. If you draw many circles from the same center the hole gets bigger. This is just a small precaution to keep it under control.
I wanted to make the circle (containing the title) very thin. Thus i stitched it instead of drawing with paint.


En son üzerine siyah ve beyaz akrilik ile boya serptim. Siyah biraz sulu kalmış, sağda damlalar oluştu. Napalım deney deneydir... Bu pembe aslında neon. Ama fotoğrafta göstermek imkansız. Hem pembe hem neon kullanacağım hiç aklıma gelmezdi. Lisa Congdon'un soyut çalışmaları bana cesaret verdi.
--------------
Finally i shook black and white acrylic on top. Black was a bit too watered, there are drops on the right side. Whatever, it is an experiment...This pink is actually neon. But it is impossible to show on the photos. I never thought i would use pink and neon. But Lisa Congdon's abstracts encouraged me.

 Arka yüz
------
Back face




11 yorum:

  1. Çok güzel olmuş. Renkler, desenler birbirini çok hoş tamamlamış, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Begüm Hanım, Terzi Begüm :) Çok teşekkür ederim. Ben blogunuzu yakın zamanda keşfettim, okudum okudum. Bir sürü işinize bayıldım. En çok da bu beyazlı pazen elbisenizi beğendim. Bir de aynı okuldanmışız, hatta ben 1 yıl gıda mühendisliğinde okuyup sonra mimarlığa geçtim. Kimya mühendisliği kardeş bölümdü :) Biz birkaç haftadır ornitorenk Gonca Hanım'la oynuyoruz, siz de bizimle oynar mısınız? Hem kumaş hem boya, çok eğlenceli...

      Sil
    2. Özge Hanım, boya işleri bana zor :) Ama ikinizin de kumaş boyamalarını zevkle takip ediyorum, kolaylıklar dilerim ;)

      Sil
  2. ben bunu niye görmedim? bir müddet işlerim yoğun dediğinizden kontrol etmeye gelmedim blogunuzu ama blogum izleme sayfasından yeni yazıları haberdar da etmedi beni :(.
    bayıldım bu kumaşa süper olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O blog izleme ve haber verme meselesini çözemedim. Blogu izlemeye alan kişilere otomatik olarak postlar gidiyor mu hiç bilmiyorum. Ayrıca ne yapmak gerekir anlayamadım. Sorun muhtemelen benden kaynaklanıyordur :) Bu hafta yine geriden geliyorum ben. Şaşırdık mı? Hayır :)

      Sil
  3. thank you for sharing all the steps-you did a great job saving the stamped image on the fabric!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Linda. I am really learning from my mistakes :)

      Sil
  4. I love seeing the process of your work!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello Lynn. I consider this whole printmaking an experiment, so i like to share my failures and successes. And maybe i can tempt some people to join in the challenge :) Thank you for visiting.

      Sil
  5. I love your whale stamp and your whale piece. Stamping on fabric gives such an interesting effect.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello Erika. Like you said, it is very different from stamping on paper. But i love the challenge. Would you like to join in the challenge?

      Sil

Merhaba. Zaman ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için önemli :)
----------------
Hello. Thank you for making the time to share your ideas. Your comments are important for me :)