1.03.2015

52 haftada baskı yapmak 2. Hafta / 52 weeks of printmaking Week 2

Kumaşa baskı ve boyama ile geçecek bir yıllık maceranın ikinci haftasından merhaba. Bu hafta yol arkadaşlarım Gonca Hanım ve Necla Hanım'ın bloglarına da bakmayı unutmayın olur mu?
Şubat ayı boyunca her gün için kağıt üzerinde bir desen denemesi yaptım. Kimileri işe yaradı kimileri de beklediğim gibi olmadı. Bazı günler hiç uğraşamadım bazı günler de 3-5 tane desen birden çalıştım. Ama ilk defa bir sanat egzersizini bu kadar düzenli yapabildim. Sonuç olarak bir sürü fikirle bu ayı kapatmış oldum. Kağıt denemelerinin bir kısmı belki ileride kumaşa da aktarılır.
Bugünkü uzun bir yazı. Bir sürü şey denedim. 
----------
Hello from the second week of a year long adventure on fabric printing and painting. This week please visit my friends Gonca's and Necla's blogs who also joined me. 
I have tried making patterns on paper every day through February. Some turned out well while some did not end up the way i have expected. Some days i could not reserve the time and at other days i did a bunch of patterns together. But for the first time in my life i could do an art challenge so regularly. As a result i am closing February with a lot of ideas. Maybe some of these paper trials will be transferred to fabric in the future.
Today's post is long. I have tried many things.


Bu iki kumaş da eski bir yastık kılıfının parçalarıydı. Ham pamuklu. Boyadıktan sonra ütülemeden (çünkü ütü yapmayı sevmiyorum :) makineye atıp deterjanla yünlü programında (30 derecede) yıkadım. Madem ki deniyorum başına ne gelecekse bu aşamada gelsin dedim. Yıkamadan sonra hafif bir solma oldu.  
Geçen hafta baskı yaptığım kumaşı da önce sabunlu soğuk su ile elde yıkadım. Solma olmadı. Onu da bu haftaki parçalarla makineye attım, çok az soldu. Zeminini kendi yaptığım akrilik spreyle boyamıştım. İçinde akrilik boya ve mod podge olduğu için kumaşa daha iyi tutunduğunu düşünüyorum. 
Bu arada kumaş medium ve akrilik boyayı karıştırıp bir deneme yaptım ama o parçayı henüz yıkamadım. Kumaş medium'u tutkal gibi, mod podge gibi. Boyamak daha kolay oldu. Kuruyunca kumaş daha az sertleşti. Önümüzdeki haftalarda onu da yazarım.
------------------
Both of these fabric pieces were old cushion covers. Untreated cotton fabric. After painting I washed them in wool programme (30 degrees) with detergent without ironing (as i dislike ironing :)  Well, better to see the harm at this stage if there will be any. A little fading happened after washing. 
I handwashed the fabric that i have printed last week with cold water and soap. No fading occurred. Then i washed it with this week's pieces. Very little fading occurred. I have painted its background with acrylic spray i have made. As it contained acrylic paint and mod podge i think it held better on fabric.
By the way i tried mixing fabric medium and acrylic paint but have not washed that piece yet. Fabric medium is like white glue or mod podge. It was easier to paint. And the fabric got less stiff after drying. I will write about it in the coming weeks. 


Arazi çalışmaları için diktiğim çantada bir dünya eşya var. Daha küçük parçaları bulmak zor olduğundan ayrı ayrı torbalar kullanıyorduk. Torbalardan kurtulmak için de daha küçük fermuarlı bir çanta dikmeye karar verdim.
Kumaşın üzerine şablonlarımdan birini koyup fırçayla boyadım. Tüm zemini doldurmadım, sadece karşılıklı köşeleri boyayıp bir çerçeve oluşturdum.
--------------
There are a ton of materials inside the bag i have sewn for field work. As it was hard to find smaller items inside we were using plastic bags. I decided to sew a smaller zipped bag to carry these.
I have put one of my stencils on fabric and painted with a brush. I did not fill the whole background, just the opposite corners to make a frame. 


Ortaya yazı yazmak için yine kendi kestiğim şablonu kullandım. Bir dergide hoşuma giden bir yazı karakterini kopyalamıştım.
-------------
I used a stencil i have cut before to write a word in the middle. I copied a font i have seen in a magazine to make the stencil.


Yerdeniz bizim mimarlık ofisimizin adı. Ursula Le Guin'in "Yerdeniz Büyücüsü" kitabından esinlenerek koyduğumuz adımız. Sadece adalar ve uçsuz bucaksız denizlerden oluşan bir dünya Yerdeniz. Üç kitapla başlayıp yıllar içinde uzayan fantastik bir seri. 8 yıl önce kendi maceramıza başlarken çok uygun görünmüştü ve bize uğur getirdi. O zamandan bu yana yolculuğumuz hem karada hem suda devam ediyor :)
--------------
Yerdeniz (Earthsea) is the name of our architecture office. It was inspired by "The Wizard of Earthsea" by Ursula Le Guin. Earthsea is a world merely composed of islands and endless seas. It started out as three books and evolved into a bigger series in time. When we started our own adventure 8 years ago it seemed very appropriate and it brought us luck. Since then our journey continues on land and water :) 


Bu panelin ortasına "yerdeniz" yazdıktan sonra bazı bölümleri beyaz kalemle çizdim. Kimi yerlerde boya şablonun dışına taşmıştı hem de biraz renkleri açmak istedim.
---------
I have outlined some parts with white pen after writing "yerdeniz". Because the paint smeared at some parts and i wanted to lighten the colors a bit.


Arka paneli de aynı renklere boyamıştım. Üzerine lastik panodan oyduğum damgayla akrilik boya ile baskı yaptım. Bu sefer damgayı fırçayla boyadım.
------
I have painted the back panel with the same colors. On top i printed with my home made foamboard stamp with acrylic paint. This time i painted the stamp with a brush.


Çantanın bitmiş hali 33 x 28 cm. Fermuarın ucuna kumaştan bir ek yaptım kolay açılsın diye.
----------
The finished bag is 33 x 28 cm. I added a piece of painted fabric to the zip to make it easier to open.


Arka panel/ Back panel


Fermuar/ Zip


Aslında çantaya astar yapmayı düşünmüyordum. Sonra aklıma bu lacivert kumaş geldi. Arazi için sırt çantası yapmaya uğraşırken ilk denediğim ve kayganlığı yüzünden dikemediğim kumaştı. Bu sefer üzerine kağıt iğneledim ve dikmeyi becerdim. Ne var bunda demeyin benim için çok büyük bir gelişme :)
------------
Actually i wasn't planning to sew a lining. Then i remembered this dark blue fabric. It was the one i tried for a field backpack and failed to sew because of its slippery nature. This time i pinned paper on top and was able to sew. I know it is not a big deal for you but for me it is a very big progress :)


Gelelim beceremediklerime... Fermuar, boyalı kumaş ve astarı aynı anda dikmek zor oldu. Evde anneannemden anneme kalan ve hala çok güzel çalışan demir bir Köhler dikiş makinemiz var. Ama o kadar güzel ki ben cesaret edip elimi süremiyorum. Ayak pedalı var, yani hem ayaklar hareket edecek hem de ellerle kumaş zaptedilecek. Bu koşullarda henüz benim için mümkün değil kullanmak. Ya iğnesi kırılırsa ya bozulursa diye acemiliğimi atana kadar Singer'in en küçük modelinin taklidi olan bir Artes makine aldım. Kalın kumaşları bile dikti.
----------
And the things i could not do...It was hard to sew the zipper, painted fabric and the lining all at once. We have a beautiful and still operating iron Köhler sewing machine at home. Inherited from my grandmother to my mom. But it is so beautiful that i am afraid of touching it. It has a foot pedal which means your feet has to move as you hold the fabric in line with your hands. Which is not possible for me to achieve at the moment. What if i break the needle, what if i damage it? So i bought an Artes which is a fake replica of the simplest Singer machine model, until i get rid of my rookie state. And so far it has sewn even thick fabrics.


Ama fermuarın plastik dişlerini dikemedi ince iğnem. Takıldı, kırılacak diye bir kısmı atladım. O yüzden yukarıdaki köşe temiz dikildi ama bu taraf olmadı. Görünen gri ip bozuk dikilen kısmı gösteriyor. Hafiften söküldü sanki. İki sorunum var: Ayağı değiştiremediğim için fermuarı dikerken dişlerden çok uzak kalıyorum. İğneyi değiştiremediğim için de üstünden dikemiyorum. (Yedek iğnem de ince bir iğne) Yakınlarda bir Singer servisi var. Acaba oraya götürsem olur mu? Singer parçaları (ayak, çift iğne, kot iğnesi vb) benim makineme uyar mı? Aranızda bilgisi olan var mı?
----------
But my thin needle got stuck with the plastic teeth of the zipper. I skipped a little part being afraid it would break. Thus, the corner in the upper photo was fine but this corner here was not sewn properly. The grey thread shows the unsewn part. It seems kind of ripped. I have 2 problems: As i can not replace the foot of the machine my stitches fall far from the zipper. And as i can not change the needle (my spare needle is also thin) i can not sew the plastic zippers. There is a nearby Singer service. What if i take it there? Do Singer parts (zipper leg, double needle, jean needle etc) fit my machine? Do anyone of you have information?


İşte çantanın dolmuş hali :) / Here is the bag stuffed :)


Bu da benim emektarım, 2013'ten beri :) / And this is my veteran, since 2013 :)

3 yorum:

  1. çok kıskandım, kumaşı boyamış ve aynı zamanda dikmişsiniz bile. ben ise dün gece yaptım her şeyi hafta içi iş çıkışı serilip kalıyorum hafta sonu ise hiç bir şeyi yetiştiremiyorum. çok heyecanlıyım bir sürü işi aynı anda yapmaya çalışıyorum.
    ne zamandır hazırlıklarını yaptığım bir resim projesi ile uğraşıyorum yağlı boya dikiş ve seramik bir arada olacak, her pazar seramik atölyesine gidiyorum ve ilk başlarda haftada belki sadece bir parça yaparken bu iş için son iki haftadır tüm atölye gününü bu işe ayırıyorum bu hafta şekillendirdiğim parçaları da gelecek hafta sırlayacağım ve ondan sonraki hafta nihayet parçaları birleştirmeye başlayabileceğim iş böyle gelecek hafta gelecek hafta şeklinde olunca giderek zorlaşıyor fikri toparlayabilmek ve nihayete erdirmek.
    bunun dışında barış petekleri diye bir proje var çanakkale'de mutlaka inceleyin arama motorlarında çıkıyor ona başvuru yapmalı ve bir iş hazırlamalıyım dün kaş'tan bir grup iş gönderelim diye toplandık işlerine hayran olduğum bir ressamın atölyesinde ve bu işe öncelik vermeliyim. ve bence siz de bu projede yer almalısınız.
    ayrıca game of thrones kostümlerinden biri için kalıp çalışması yaptım ve biçip dikme kısmı kaldı ki aslında otursam iki akşamlık iş.
    kendi kumaşlarımı yapmak beni hep çok heyecanlandırırken son akşama bırakmak ise utanç kaynağı.
    singer makinelerde başka makinelerle uyumlu ayaklar kullanılabiliyor hatta aliexpresten son zamanlarda bloggerlar dikiş ayağı seti getirtiyor ki deli oluyorum kesin almalıyım servistekiler bence bu işten anlarlar mutlaka konuşun onlarla ve eğer uyuyorsa ayaklar bir göz atın derim çinden gelen ayak setlerine. ben tek ayağa 15- 20 lira verirken 40 lira gibi bir paraya 32 ayak alınıyor
    ne çok konuştum, bayıldım ben bu kumaşa güle güle kulanın çantanızı

    YanıtlaSil
  2. Gonca Hanım, hiç dert etmeyin. Bir hafta olmaz öteki hafta olur. Bu proje yük olmasın hiçbirimize, canımızın istediği gibi, zamanımız olduğunda yaparız. Bakmayın ben de bir hevesle başladım ama yapılması gereken o kadar çok başka şey var ki...Ben de önümüzdeki pazartesiyi es geçebilirim. Çok sıkıştı işler.
    Uzun zaman önce ben de İzmir Resim-Heykel Müzesi'nde heykel atölyesine gitmiştim 4 ay boyunca. Yan atölyemiz de seramik atölyesi idi. Çalışmaları eve getiremeyince atölyede geçirilen vakti artırmak için her yolu denemiştim. Bir gün gerçekten yetmiyor, bir de bozup bozup yeniden yapmak lazım. Çamur oynandıkça güzelleşiyor. Ben atölyede çalışmayı çok özlüyorum. Müzede aynı anda bir sürü atölye vardı, heykel,resim,seramik,linol baskı, ebru, hat, onları da ziyaret ediyordum. Bir de kurs müzede olduğu için her hafta çok güzel sergiler görüyordum. Ne olursa olsun atölyeye devam etmek insanı verimli kılıyor, her zaman esinlenecek bir şey buluyorsunuz. Umarım istediğiniz gibi şekillenir herşey.
    Barış peteklerine baktım internetten. Gerçekten çok güzel bir proje, yaz aylarında barış üzerine yaptığım bir çalışma da vardı. Ama başvuru kısmı benim gözümü korkuttu. Ben hiç sanatsal bir etkinlikte yer almadım. Sergiye katılmadım. Yani cv'me yazacak bir şeyim yok. Hevesli bir mimarım diye katılabilir miyim ki?
    Game of thrones kostümü mavi elbise mi? Onu da dikerseniz pes diyeceğim ve çıraklık için başvuru yapacağım. Elf giysileri, cüce zırhları, game of thrones kostümü...Fantastik seri :) Bayıldım.
    Singer servisi en kısa zamanda ziyaret edeceğim. Bakalım sonuç çıkacak mı...
    Çanta arazi ekipmanında yerini aldı. Dayanımını da test edeceğiz. Yeni kumaşlarda görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  3. mail yazıyorum şimdi

    YanıtlaSil

Merhaba. Zaman ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için önemli :)
----------------
Hello. Thank you for making the time to share your ideas. Your comments are important for me :)